The Entourage

Thursday, 28 June 2012

Four Years And Counting...

28/06/2008 :)

We've been stuck together for quite a while now. Some people may think four years is just a short moment. But for me, it is a big deal. Being with you this whole four years means a lot to me. I've learned a lot from you. I've achieved a lot as well. You pushed me to the limit because you know I can. You guided me through whenever I feel lost. You stick with me through thick and thin.

I'm thankful to have you in my life. I'm glad Allah brought us together, even though we met under some difficult circumstances. But I knew what we had was something strong. Strong enough to keep us close until now. And I know it will continue to be stronger until I become your halal, Insya Allah.

Happy 4th Anniversary.

To whom it may concern,
Jangan baca! Saya tau kalau awak baca, mesti awak gelak! Jangan baca sket pun! Isk.. tak romantik langsung lah awak neh. Sila switch page ini kepada page soccernet awak tuh dengan kadar segera -__-

Wednesday, 27 June 2012

The AirAsia X Family

We've been waiting for this.

We've had this plan to install a new wallpaper at the office. Just to livened up the office (nak bagi orang rajin datang kerja kot). Thing is, we didn't want it to be  just the normal standard wallpaper we can get anywhere at the retailers. We want it to be different. Kata pun the Xtra-ordinary team of AirAsia X. Harus laa lain dari yang lain kan. Poyo.

So, we hired our in-house designer (tak lain tak bukan Ajis, sian dia dah laa dia macam baru gak masuk. Dah kena buli). But I helped him as well.. yang mana buleh laa. So, after like a week, we sent the draft to the vendor and a week after that, masuk office on Monday, dah nampak merah satu office. Hehehe.

One unique thing about the wallpaper is there are pictures of us! The staff of AirAsia X Engineering. Lotsa them. Wanna see? :D

Spot Me!

The pictures are located at the far end of the wall. It's about 18 pictures altogether kot. Basically they are taken at various events and company affiars macam annual dinners, team buildings, parties, aircraft deliveries and even birthdays and farewells.

Inside 9M-XXH

There are two pictures of me. Sikitnyaaa hahaha. This one was taken while we were having a party in the aircraft of XXH, the youngest baby in the fleet. This party was to celebrate it's delivery. This was around end of last year kot.. Makanan sangat banyak. Haagen-Dazs for everyone! Gemok!

At The Parking Bay

This picture pulak was taken at the parking bay where XXH has just arrived. Excited tak hengat masa tu. Memang kitorang je laa yang jadik modelnya ekekek. And one of these pictures were featured in Travel 3Sixty in conjunction of 10 Memorable Years of AirAsia. You can also read it online, here.

I guess this is one of the way how the company shows their appreciation towards employees (apart from giving out free flight tickets :p). And I think it worked because every time we walked in to the office, we smiled seeing our pictures on the wall. Bliss.

I told you I love my job. :)

LumiGlow Skin Cream

LumiGlow Exquisite Skin Cream

The Benefits

It's Certified Yo!

Dekat RM300 duit aku melayang untuk krim ni. Kalau tak cantik jugak, memang aku cari tauke dia sampai Germany.


Monday, 25 June 2012

Work Permit



Having a mixed feelings today. Got a news this morning. From ene. His work permit for Hong Kong has been approved finally. Lepas letak phone dengan Hasnaa tadi, he called me straight away. Happy? Or sad? I don't know. Part of me is happy for him. Of course I am. Peluang kerja macam ni tak selalu datang. I really want him to go. Not just for the money, but also for experience gains. Tu lagi penting. Sebab he won't be working there for the rest of his life kan? Sooner or later he'll be coming home jugak. And he'll need those experiences to find a better job. And I bet he will.

But another part of me pulak, I really don't want him to go. Jauh kot. Yes, I get cheap flights whenever I feel like flying out to him. But still. It's so far away. How's our wedding preps gonna be? Susah laa nak update apa-apa kat dia nanti. Nak call mahal. Macam skang ni, I'll straight away call/sms him if whatever crossed my mind. Sebab nanti takut lupa. Wedding thingy ni memang banyak benda nak kena pikir. Kalau dah jauh nanti, cane? :( Now, I'm thinking to get a smartphone for myself. Seriously.

He's going to tender his resignation anytime from now. Tender would be two months. Pastu he's going to Singapore for training. Also for two months. And after that baru dia terus pergi Hong Kong. Dalam perkiraan aku, he'll be going to Singapore after raya laa kot. Alhamdulillah. Dapat laa dia puasa and raya kat sini. And he'll be going to Hong Kong around November. Hmm.. dah dekat sangat dengan our wedding date. Would they release him nanti? Kang tak pasal-pasal pengantin lelaki tak sampai-sampai, aku dok atas pelamin sorang-sorang. Isk.. nauzubillah, mintak simpang jauh-jauh.

Ni belum kawen, dah rasa jauh. Kalau dah kawen nanti macam mana pulak? Long-distance marriage is so not my cuppa tea. Tengok Abang dengan Effa jauh pun dah rasa tak berkenan di hati. What if I got pregnant? And have a baby? Okay, dah jauh sangat tu pikir, tapi memang still kena pikir kan?

Haih.. Sangat-sangat mixed feelings. I'm still contemplating of going with him to Hong Kong after married. But, I really love my job! Kalau pergi sana, dok kat sana, nak balik Mesia tengok mama and abah, dah takleh dapat flight tickets murah dah. And kalau aku pergi sana, boleh ke dapat keja? I don't want to be a stay at home mom. And kalau dapat kerja, baby siapa nak jaga? Of course laa takde nursery Islam kat sana kan. Apa pulak diorang bagi makan nanti. Nauzubillah.

Tapi kalau dok sini, jauh dengan ene pulak. Cane? Tak tau nak buat apa skang ni.


Serabut.

Sunday, 24 June 2012

Apa Ni?

Sape Tau Apakah Makhluk Ini?

Saturday, 23 June 2012

Wadi Hadramawt, Ampang

Scheduled Entry.
 
Went to look for my dream wedding shoes at Charles & Keith. Kasut lace yang aku nak sangat tuu.. Tapi takde.. sangat sedih.. Size dah habis.. :((( The shoes were just about a week on the rack, size dah habis? Huwaa.. takde rezeki betul laaa.. Patut beli je terus hari tu. Padan muka.. sape suruh lengah-lengah. Haish.. ene asked to give it some time. They might be replenishing stocks soon since the shoes are a hot item. Oh well.. I guess I just have to wait. Otherwise, I might opt for that black velvety Aldo or Beige Nine West. But I still hope for that lace shoes. Lace rocks! Brand-brand kasut yang lain.. tolong laa buat banyak-banyak lagi kasut lace please!

So dengan sedihnya kami pun keluar laa dari Paradigm Mall dengan hati yang lara. Agaknya menyampah dengan muka aku yang panjang sampai ke screen kereta, ene pun ajak laa aku makan. Yess makan. Hilang sedih sket.

That was around 9.30pm already. Nak makan dalam mall dah tak sempat dah. So we went to Wadi Hadra Mawt, Ampang. It's been sometimes since I last ate arabic. Bukan apa. Kalau makan nasi arab of course laa order kambing kan. Tamo order menda lain. Kambing itu adalah jahat. Suka membuat timbang saya rosak. ene lain laa. Memang dah muncit. Lalalaa..

Wadi Hadramawt, Jalan Ampang

Wadi Hadramawt is located along Jalan Ampang near Sucasa Hotel. It's kind of easy to spot the place as it is in the same area of a used car compound. Not sure if the owner was the same person or they're just renting the land. Tapi memang quite besar laa the area.

Lamb Muqalqil with Lebanese Bread RM20

I ordered this. It's more or less a lamb in a thick curry-like gravy. But it's not exactly curry. Pastu ada cili hijau potong. Tu buat paling best. Layan gila woo makan. Tapi aku tak makan roti tu sangat. Macam keras laa pada aku. Aku makan dengan briyani. Superly duperly sedap!

Lamb Mandy RM23

ene ordered this. Our all-time favourite. Ya Allah sedap dia takleh nak kata. The lamb was so soft. The rice was so moist. The dipping was excellent. I think they somewhat have improved their quality ler. As far as I can remember, lamb mandy dia wasn't this good. Homaii rasa nak order lagi satu. Nasib tak order. :|

Wednesday, 20 June 2012

Happy Birthday, Mama!

Scheduled entry.

Today is mama's birthday. Yang ke-56. I wanted to bake a cake for her at first, tapi hari ni balik lambat laa pulak. Ada yoga class. And I promised myself not to miss my yoga session again. Just about to get the rhythm back. And aku dah bule buat headstand all by myself without anybody's help! Yippeee.

Back to mama. I told her I'll be late tonight. She said nevermind, she's working late also tonight. Sian mama. So, I promised her to bake her a cake tomorrow. Then she said, "Tak nak laa cake. Nak makan makan seafood." Amboih. Mama can be very cute sometimes :) Okey, ma. Your wish is my command.

So, aku pun balik laa rumah dengan lenggang kangkungnyaa. Balik-balik, bukak pintu rumah, tengok atas meja dah ada cake. Eh?

Chocolate Oreo Delight

Terkejut aku. Asked Irfan (he was the only one at home) who bought it. Rupanya Miss girlfriend nya buaaat. Ekeke.. trying to impress her future mummy-in-law, I can see? :p Ehehe.. apa-apa laa korang.. as long as you both happy, that's good enough.

Not bad ler jugak cakenya. Sponge cake with Oreo bits and pieces. A good start for a 19-year-old. Bagus. Sila masak selalu dan hantar ke sini. Akak iparmu memang suka makan :D

To mama, may you always be blesse with love, joy and happiness all year round. We know we've always giving you headaches at times, we might be assholes sometimes, but whatever we do everyday, you're always on our mind. Loving and caring you without fail. You're the best mother anyone could ever had. :)

Solemnization Update: Door Gift (Personalized Doa Booklet)

Yeaahhuuuuu! Door gifts nikah sudah settle!!! :DD

So the happy laa today. Went through some wedding blogs then I came across this. Aku memang ada niat nak bagi bahan bacaan  for my solemnization door gifts. Saje je. Since tunang aku dah bagi door gift in a form of food (mini cuppies and mug) kan. So nikah ni I wanted to do something different laa. And since it's going to be a holy ceremony, it's best to give out yassin/doa/surah-surah and stuff. Boleh laa orang buat bahan bacaan kt rumah. At least boleh jugak aku collect pahala daripada orang yang membaca tuh kan.

At first, aku dah start cari-cari vendor yang buat personalized yassin. Agak banyak jugak laa vendor yang buat. Masing-masing ada design masing-masing. Dan harga masing-masing hehe. Tapi memang cantik-cantik. Geram aku tengok. Browse punya browse, the cheapest I got was RM3 per yassin. Was okay, love the design and all. But suddenly I found this:

Buku Himpunan Doa-Doa RM1 Each

The it's priced at RM1 each! How about that! So cheap and so cute! Hehe.. Terus aku book. The original price is actually RM1.60 each. But since it's on promo, for the first 5 customers dia bagi RM1. Dan I was the third customer. Terus aku book, tak tunggu lagi. Yeayy! Murah, kan? Murah sangat! Yang penting boleh bagi orang baca. Betul tak? :D

I'm planning to make a pouch for each of them. Elok sket bagi kat orang untuk door gift kan. Takkan nak bagi gitu je. Tak best pulak. Kain agak banyak kat kedai tu. Tinggal nak jahit je. Yeayy!

Alhamdulillah.. door gifts untuk my nikah dah settle. Tinggal nak proceed with payment and jahit pouch je. What's next??? :DDD

Tuesday, 19 June 2012

Food: Sweet Sour Tilapia & Mixed Vegs

As usual, ene came over today after futsal. Dah memang rutin. Futsal day is on Tuesday every week (luckily tak clashing with yoga saya). So, after futsal memang dia akan datang to my place lepak-lepak minum.

Kebetulan pulak malam ni mama masak beriya. Dah lama sebenarnya mama tak masak beriya-iya gini. There're only 3-4 of us at home. Tak kuasa sangat laa nak masak sungguh-sungguh kan. Plus, she's usually already tired from working during the day. Balik memang nak lepak je laa kan. Cian dia.

Malam ni agaknya dia rasa macam selesa agaknya nak masak, lalu balik-balik rumah je aku dah terbau orang goreng ikan. Rupanya she was making sweet and sour tilapia dengan mixed veggies. Homaaaaii.

Terus laa aku terpikir nak ajak ene makan kat rumah dulu sebelum gi minum. Bukan apa, we usually went for dinner first before getting coffee anyways. So might as well he stops by at my place makan-makan first kan. Alang-alang ada lauk banyak.

Mixed Veggies With Sambal

Aku juga makan agak banyak malam itu. Adeh laa.. camno nak diet nih. Badan semakin berat. Perut pun semakin laa nak makan banyak. Tak best betul!

Fried Tilapia. Tak Snap Pulak Gravynya..

We went for drinks after that while discussing about our wedding, obviously. Nanti aku hapdet tentang ini ye. Banyak tau :D

Rental Items: Bakul Hantaran

Aku ada 12 unit bakul hantaran putih untuk disewa. Bakul ni diperbuat daripada besi dan disulam dengan tali putih. English garden laa konon-konon. Bakul ni ada dua jenis. Satu bakul bulat dan satu lagi bakul segiempat tepat. Masing-masing ada 6 unit available untuk disewa.

12 Units Of Bakul Hantaran

 Harga sewaan untuk bakul ni adalah RM6 setiap dulang. Minimum kena amik 5 dulang ye. Takkan laa korang nak pakai satu dulang je pulak, kan? :p Security deposit pulak adalah RM50. No worries, security deposit akan dipulangkan sebaik sahaja dulang-dulang dipulangkan kat aku. :D

6 Units Available (Round)

6 Units Avalable (Rectangle)

Untuk mencantikkan lagi bakul tu, korang boleh laa hias dengan ribbons and flowers nak bagi nampak garden-like sket. Tengok kat bawah ni sebagai contoh. Bakul-bakul ni sangat senang dihias since it's white. So, semua kaler sangat senang nak masuk. So jangan tunggu lagi, untuk sesiapa yang berminat bole laa email details kat gina1983@yahoo.com untuk discuss tentang pick up point and stuff ok! :D

Deco Suggestion

Sunday, 17 June 2012

Sunyi

Haven't written anything because there is nothing new to update.

There is. But the pictures still not yet been transfered.

Engagement album is here. Went to see Ajis to pick it up. Love it! There was one big and heavy album, one framed 8R picture and the soft copy in the cd. Wanted to do a coverage about it. But so malas to transfer the picture from camera. Haish. Rajin sket iLa.

Met my dream wedding shoes already! Beige coloured lace! From Charles & Keith je. The signature label. So cantik! Remember the white lace stilettos RM139.90 that I really wanted to buy before but it went out of stock in just a week? This one is waaaay prettier than that! Hehe.. so tak menyesal sangat laa tak dapat beli heels lace putih ittew. But it is priced at RM239.90. Signature label laa katakan.. Was planning to buy it this coming weekend. ene asked to wait for sale. Aaahh.. tak mungkin! Kang habis lagi kang. Terkedu aku lagi. Tamo. Will get it this weekend. By hook or by crook. :D

Friday, 15 June 2012

Owen Si Penggemar Plastik

Hye..

Nama saya Owen. Umur saya dekat-dekat nak masuk ammpat taunnn. Saya ada obsesi yang kronik.

Terhadap plastik.


Tak kira laa apa rupa plastik itu. Semua plastik saya suka. Semua warna saya berkenan. Apa brand pun bule. Saya tak memilih.

Yang penting..

 Dia plastik.


Plastik Nagoya.


Plastik Thank You Smiley.


Plastik Mydin. Tak kira siang atau malam.


Kadang-kadang main-main dengan plastik sampai bule tertidur atas plastik tu.


Tak lupa juga di dalam plastik.

Carpet Bulu Untuk Pelamin

Carpet bulu ni aku beli 3-meter. Warnanya betul-betul putih bersih. Aku suka sangat :D Bulu-bulu dia agak panjang jugak, tu membuatkan carpet ni sangat lah berseri-seri bila diletakkan kat atas pelamin. Hari tu cari jugak kat Bright Sail, kot-kot ada yang macam aku punya. Ingat nak invest lagi beli yang besar sket untuk pelamin yang lebih besar. Tapi takde laa pulak. Yang ada carpet-carpet bulu yang bulunya agak leper.. tak berdiri sangat. Tak cantik pulak rasanya. Tak fluffy. Hmm.

Cantik, Kan? :)

Close Up Sket Lagi
Nilah Rupanya Di Atas Pelamin. Tadaa!

Carpet ni agak universal disebabkan oleh kalernya. Ia boleh digunakan untuk pelamin tunang, nikah dan juga akikah. Selain dari itu, korang bule jugak kalau nak pakai carpet ni untuk alas hantaran. Nak pakai stage mahal sangat, kan.. Carpet bulu ni pun cantik tauu.. Sebab kaler dia putih bersih, letak hantaran atas dia, voilaa terus jadik naik hantaran tu. (Puji barang sendiri melambung-lambung).

Lagi Gambar Pelamin

Muka Happy Dah Dapat Cincin Ahaha..

So, kepada siapa-siapa yang berminat untuk beli carpet bulu ini, boleh terus whatsapp/sms kat 0129198861. RM35 semeter sahaja! Cepat-cepat! :D

Thursday, 14 June 2012

Rental Items: Deco Cushions

Jum cerita pasal cushion deco pelamin pulak. Cushion deco ni altogether ada 6 unit semuanya. Tengah ada plan nak tambah lagi untuk pelamin yang lebih besar. Ada request tak? Hehe. Size cushion ni adalah 16x16 inci. Standard size laa kiranya. Apa yang best pasal cushion ni, dia diperbuat dari polyester dan bukan kabu. Kalau korang nak tau, polyester ni adalah sejenis material yang boleh dicuci whereas kabu takleh. Kena jemur je. Polyester kalau nak cuci, cepat je dia kering. Masukkan je kat dalam mesin basuh. Ekeke..

6 Units Altogether

Untuk harga sewa cushion ni untuk satu unit hanya RM5 (Tapi takkan laa nak sewa satu je kan? Ekeke). The best part is, warna sarung cushion adalah ikut theme korang. Korang bule request warna apa pun dan kitorang akan hantar sekali cushion yang dah bersarung ikut kaler yang korang request. Harap boleh bagi masa sket untuk kami mencari warna theme korang ye. So far, warna yang ada ditangan sekarang adalah:

Pink: 3 units
Purple: 3 units
Mint green: 3 units
Turquoise: 3 units
White: 3 units

Mint Green, White & Turquoise

Mint Green & Turquoise

Mint Green & Turquoise

 Duration sewa adalah seminggu. Pick-up di tengah minggu, return juga ditengah minggu. Meaning if korang amik hari Rabu, diwajibkan return semula pada hari Selasa ye hehe.. Kerjasama anda amatlah kami appreciate :p

Pink & Purple

Pink & Purple

Security deposit hanya RM30 dan wajib dibayar semasa membuat payment untuk lock date. Date korang akan dilock once kitorang dah dapat payment ye. :) Don't worry, security deposit akan dipulangkan sebaik saje item dipulangkan.

So, kalau ada siapa-siapa yang berminat, boleh terus email kat sini: gina1983@yahoo.com or call/sms kat 012-9198861.

Cepat-cepat sewa sekarang! :D

Wednesday, 13 June 2012

Rental Items: Cushion Ottoman

Bantal Ottoman

 Okayy.. mahu bercerita tentang rental items lagi. Seorang kawan aku ni dia baru je kawen. Dia nak sewakan bantal ottoman yang dia pakai untuk nikah dulu. So cantik. Aku memang suka sangat bantal duduk ni. Tapi masa tu takde budget, so mintak tolong ibu terchenta buatkan bantal duduk. Dengan senang hati dia buatkan ekeke.

Okay sambung. Bantal duduk kawan aku ni (nama dia Ili) ada dua. Kalau nak sewa satu boleh, sewa dua-dua sekali pun boleh. Kalau korang nak pakai untuk tunang sewa satu je laa kan.. harga dia RM60. Kalau pakai untuk nikah, boleh laa korang sewa dua. Kalau sewa dua sekali, harga dia jadi RM100. Murah, tak? Hehe..

Nah Tengok Lagi

Detail Sket..

Nak Sewa Satu Pun Boleh.. :p

So, kepada siapa-siapa yang nak sewa cushion duduk yang maha cantik ni, boleh terus pm dia untuk keterangan lanjut kat Facebook or call/sms dia pun takpe. Dia okay je. Tapi jangan laa call tengah-tengah malam.. ciaaann Si Mommy-to-be tu.. :)

So, call/sms cepat-cepat k!
Ili: 0192797367

Tuesday, 12 June 2012

Fabric Hand Bouquet Orders From Nana

Sebenarnya nak post entry bila dah siap. Tapi tak sabar nak share :DDD
Hari tu aku ada cerita Nana jatuh cinta lepas tengok fabric hand bouquet yang aku guna time bertunang hari tu. Dia mintak buatkan hand bouquet untuk dia dengan adiknya untuk majlis resepsi diorang bulan December ni. Boleh pulak date reception diorang ni sama pulak dengan date aku. Ehehe. Cayalaahh Nana! Kita geng! :P

Disebabkan oleh itu, aku terpaksa laa buat awal-awal handbouquet Cik Kak kita ni. Bukan apa, takut tak sempat, kan.. Sementara tengah free lagi ni, bule laa start sket-sket. Takut tetiba ada banyak lagi order masuk.. haa aku jugak yang pening nak juggle sorang-sorang semua benda.

Nana special request mintak aku buatkan fabric hand bouquet dia menggunakan kanzashi flower dengan five petals. Aku baru je first time buat kanzashi flowers. Alhamdulillah.. menjadi nampaknya. Aku dah buat yang ada 8 kelopak macam yang ini. Tapi dia mintak kurangkan kelopak jadik lima je sebab dia cakap macam penuh sangat. As you wish, my dear! :)

Tanjung & Kemboja :D

Ni laa beberapa bunga yang dah siap untuk Nana. Five petals dan kanzashi flower. Aku tak tau nak panggil apa five petals tu. So aku bagi je nama five petals, boleh? Hahaha.. Mak cakap rupa dia ada macam bunga Tanjung. Hmm.. betul jugak. Yang Kanzashi flower tu pulak aku dah kurangkan petal dia jadi lima sahaja instead of lapan. Cumel, kan? Ada sket macam bunga kemboja to me :p For now, aku cuma beli tiga jenis buttons je dulu. Kalau tak cukup, baru beli lagi. Tak nak membazir :)

Untuk adik dia pulak, adik dia mintak hand bouquet menggunakan poodle flower dengan ribbon. Untuk poodle flower takyah laa aku letakkan gambar lagi kat sini kan. Semua dah tengok dah hand bouquet poodle aku kan hehe. Untuk ribbon, aku dah try buat guna ribbon-ribbon yang ada kat rumah je. Dia pun dah approve. Nak tengok? :)

Ribbons & Pearls

Sunday, 10 June 2012

Rental Items: Mini Pelamin & Hantaran

Lupa nak hapdet pasal first customer aku.

Aku baru je dapat first order untuk pelamin dan hantaran! Alhamdulillah.. ada juga yang sudi amik pelamin dengan aku. Hehe.. dan tak sangka pulak secepat ini dapat order. Alhamdulillah.. mak cakap, ni namanya rezeki orang nak kawen. Ehehe..

First customer aku adalah Nina. Nina ni duduk kat Seri Kembangan jugak. Dia request aku buatkan mini pelamin dengan hantaran 5 dulang untuk hari nikah dia.

Date nikah dia adalah pada 30hb. Jun ni. So, aku pun pergi laa ke Jalan TAR untuk beli barang-barang keperluan pelamin dan hantaran dia.

Dulang Hantaran Untuk Disewa: RM9 Each

Since aku dah ada bakul hantaran, aku cuma perlu cari dulang pahar je untuk Cik Nina kita ni.. Time aku bertunang dulu, dulang pahar aku pinjam kat Effa je. Tapi bila dah start amik order dari orang ni, kena laa beli sendiri kan. So cari punya cari, terjumpa laa aku dengan dulang besi ni. Terus aku jatuh cinta! Rupa dia lain dari dulang pahar but it serves as dulang pahar. Terus aku tak jadi beli dulang pahar. Aku beli yang ni terus. Cantik, kan? Nampak lain laa sket dari dulang pahar style yang biasa tu. Ada modern look sket di situ :p

Siapa-siapa yang berkenan nak sewa, harga adalah RM6 sahaja per piece. Murah, kan? Ehehe. For now dalam tangan ada 11 unit (memang aku borong habis-habis 11 unit kat kedai tu. Sorry aunty, aunty kena order stock lagi ekekeke).

Dulang ni boleh digunakan dengan bakul hantaran (RM6 each) diletakkan kat atas dia or boleh jugak guna dulang tu je. Terus gubah bunga kat atas dia. Cantik tau! English garden gitu! Kalau ada yang berminat meh email kat sini ye: gina1983@yahoo.com :)

Alas Hantaran Organza Untuk Disewa: RM5 Each

Fresh from the oven! Baru je beli kain organza dengan gold trimmings untuk dibuat alas dulang hantaran. Customer pertama yang akan pakai adalah Nina ku cayang! Hehehe.. lepas tu, alas organza ni akan disewakan kepada siapa-siapa yang berminat. For now cuma ada cream. kalau ada request untuk kaler lain, boleh email kat sini ye: gina1983@yahoo.com. Insya Allah saya akan merealisasikan impian anda. Chewaaah :p

Sarun Cushion Untuk Deko Pelamin

Nina request sarung cushion untuk deko pelamin tu ditukar kaler biru, hijau dan putih. Your wish is my command, my queen! Ekeke. So aku beli laa tiga kaler tu. Cushion tu so for aku ada 6 unit. Nina nak pakai semua enam-enam katanya. Boleh saje! :)

Siapa-siapa yang berminat untuk sewa cushion tu, boleh tengok kat sini ye. Size cushion tu adalah 16x16. Sewa sebiji cushion adalah RM5. Warna untuk sarung cushion boleh request and aku akan bagi sekali bila nak amik cushion-cushion tu. Boleh email kat sini untuk request warna: gina1983@yahoo.com.

Sarung Cushion Duduk

Cushion duduk ni pun aku sewakan jugak. Handmade tau ni. Hehehe.. hasil kerja tangan ibu tersayang. Gambar kat atas tu Nina request untuk tukar sarung yang ada design sket, tapi tetap nak nampak putih. So aku beli kain kat atas tu. Texture dia agak timbul. All-white.

Untuk cushion ni aku sewakan RM30. Tengok rupa dia kat sini. Seperti biasa, sarung boleh request untuk tukar kaler ye. Meh email kat sini: gina1983@yahoo.com.

Alhamdulillah, barang-barang untuk hari pernikahan Nina dah settle. Lepas ni boleh terus buat kerja. Tenkiu Nina kerana memberi kepercayaan. Semoga Allah melancarkan pekerjaanku. Amin.. :)

Saturday, 9 June 2012

Test Kitchen: Belgium Moist Choc Cake

Abang and Effa came over last night. Tidur sini semalam. Siap bawak chocolate. Tapi just yang macam ukuran 5x8 inci punya chocolate cake. Kesian aku tengok adik-adik aku macam tak cukup makan. haha.. Maklumlah, family aku ni memang great eater. Makan nak banyak aje. ekeke.. Sabar je laa.. Aku pun terpikir ler nak buat kek untuk diorang. Alang-alang abang dengan Effa ada nih kan. Ramai sket. Aku pun takde buat apa-apa sangat (padahal fabrichanbouquetrozettecenterpiecedecobilik,decotangga semua tak siap lagi!)

So, aku pun mula laa buat cake chocolate kegemaran ramai. Resipi ni memang dah berkurun lama dah ni. Dah selalu pun aku buat. Do far, yang paling best memang resipi ni laa. Sangat moist dan sangat cantik texture dia. Suka sangat. Aku buat resipi ni biasanya memang akan banyak adunan. Sebab family aku besar kan. Sekali buat sampai 3-4 adunan. Hamek. Hahaha.. Adik-adik lelaki aku ni memang hantu chocolate cake. Especially yang ada ganache.

Okay, tengok resipi dulu.

PLEYEL BELGIUM CHOCOLATE CAKE

170gms dark chocolate - kadang aku guna milk chocolate je
150gms butter - aku jarang pakai butter sebab mahal. aku pakai marjerin je. ala makan sendiri
150gms icing sugar
4 large eggs, separated - kuning dan putihnya
1 teaspoon vanilla essence

80gms self-raising flour - kadang-kadang aku pakai tepung gamdum je. tengok apa yang ada kat rumah. pastu campur sket serbuk penaik
65gms ground almonds - tak payah bakar. straight from the packet

1. Melt chocolate over boiling water. - remember, double boiling is all about wanting the steam, not the water. make sure mangkuk jangan kena air
2. Line base of a 29x11cm loaf pan with greased greaseproof paper.
3. Cream butter and icing sugar until light and fluffy. Beat in egg yolks, one at a time, beating well after each addition. - kadang-kadang malas punya pasal, aku masukkan je semua telur tu :p
4. Add melted chocolate and essence then beat until blended.
5. Stir in sifted flour and ground almonds.
6. Whisk the egg whites until light and just stiff. Fold into chocolate mixture and mix well.
7. Turn into prepared pan. Bake in preheated oven of 165C for 60 - 65 minutes.

Tips:
Bake 10 minutes dengan suhu 190C, then baru turunkan 165C. Bake sampai masak. Ni untuk melembapkan kek.


MOCHA TOPPING

1 tin susu pekat - tin yang standard tu..
50gm serbuk koko
25gm kopi segera - aku selalu guna nescafe
1 cawan gula aising
1/2cawan minyak jagung - guna butter/marjerin pun boleh
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
sedikit garam - ni paling penting. walaupun nampak sikit, tapi memang bule mengubah rasa. serius

Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan esen vanilla. Masak di atas api sederhana sehingga pekat. Masukkan garan dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. Angkat dan boleh terus disapu ke atas kek.

Okay, jum layan gambar pulak. Yang mana ada je laa ye..

The Ingredients

Sudah Siap Diadun!

Ready For The Oven

Sambil Tunggu Oven Panas, Masak Topping Dulu

Sambil Tunggu Topping Masak, Jengah Mak Boyot Ni Kejap

Baking.. Baking..

Siap! Merekah-Rekah Engkau!

Jemput Makan :)

Untuk Abang Bawak Balik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...