The Entourage

Monday, 8 April 2013

Honeymoon (Part 2): KUL - HKG Airport


We went to the LCCT very early in the morning of the 1st January of 2013. Terpaksa meninggalkan keadaan yang sedang happening di Bukit Bintang seawal jam 10.30pm sebab takut ter-stuck takleh nak keluar dari KL. You know how Bukit Bintang is bila New Year kan.

So we checked out and we took a monorail to KL Sentral where Cobain and Ahaw were waiting for us. Kawan-kawan ene. The plan was to lepak rumah Yus untuk main game sebelum departure. Rumahnya di Nilai. So dah dekat laa dengan LCCT.

Alkisahnya, sampai-sampai je rumah Yus, the boys main game, aku tidur dengan enaknya. Sedar-sedar ene kejut dah pukul 4 pagi. Okay, bangun dan siap.

Cepat laa Boarding. Nak sambung Titun

Snap Dulu Sebelum Titun. Yang Sebelah Dah Selamat. Tuh Laa.. Sape Suruh Main Game.

Sampai LCCT around 5-ish. Memang dah awal-awal check in seminggu yang lepas (excited ler nak gi honeymoon). So terus masuk departure hall and waited. ene dah selamat tidur kat situ jugak. Aku pusing-pusing sambil beli cekelat. Bukan apa, bekalan kot-kot badan gigil nak benda manis. Eh. Haha.

Onboard kami tade plan nak makan pun (memang tidur je all the way pung). Sebab ene nak ajak breakfast kat Popeyes kat airport. Please note, kalau datang Hong Kong silalah makan di Popeye ni sebab kat airport sahaja ada Popeyes yang halal ye. Tempat lain tarak.

Dah Sampai!

Breakfast

Balas Dendam Sebab Asik Diet Sebelum Kaweng

Wifey

Hubby

Reached Hong Kong around 10-ish. Feeling fresher after 4 hours of power nap. Pastu perut pun bunyi-bunyi. Lepas immigration checks and amik luggage, kami cargas ke Popeyes. Dua orang makan, tapi order sampai 3 meal. Eheeee. Lapo. Dan baru ada selera makan selepas berminggu-minggu kurang makan sebab nak kawen.

Hong Kong International Airport
The Tunnel To Terminal 2 Where The Public Transports Are

Happynya Pergi Honeymoon! :p

Lepas makan wajib laa pergi smoke kan. Haih. Hubby.. hubby. Kalau orang preggy nanti macam mana laa. Time nak keluar smoke tu laa aku sangat terkejut sebab rupanya.. winter kat Hong Kong sangat sejuk! 10C ok! Aku ingat biasa-biasa je. Adeh laa.. aku dah laa tak tahan sejuk. Cepat je aku suruh ene habiskan rokok dia. Brrrrr...!

Where The Fun Starts

ene Buying The Tix. Aku Tak Masuk Sebab Takut Terbeli. Tamo Beli Kat Sini. Nak Beli Kat Disneyland. Baru best Ehe

Tiket Kami Hari Khamis :D

Lepas smoking break, ada misi yang menanti. Misi yang aku tak sabar-sabar nak buat. Nak beli tiket untuk Disneyland! :p Happy gila aku masa ni (sila tengok gambar ahahaha). ene pun dah tau sangat ni yang buat aku paling excited nak datang Hong Kong. Dia layankan aje. Heee tq hubby.

Mulanya nak beli online je. Tapi tengok-tengok macam takde beza pun beli online or over the counter. Cuma bezanya, kalau beli kat counter dapat freegift. Online, tak dapat apa-apa. So kami decided untuk beli over the counter je. Kat airport tak ramai orang pun counter dia. Takyah beratur pung. Tiket Disneyland per person adalah 400HKD (RM160). Budak aku tak sure pulak. Bule check kat website sebab dia ada hari-harinya jugak. Kitorang beli hari Khamis. Takut weekend ramai orang.

Tengah Google Cane Nak Naik Bas

See You On Thursday Novotel!



Dah Sampai!

Lepas dapat tiket Disneyland, kami pun pergi laa ke terminal bas. Senang juga public trasportaion kat sana. Very user-friendly. Semua benda dia tulis terang-terang. Selalunya ene to and fro airport ke rumah naik tren je. Tapi kali ni dia ajak aku try naik bas pulak. Cheaper katanya. Kalau naik tren the fare is 60HKD (RM24). But kalau naik bas cuma 45HKD (RM18). Tapi korang kena tengok betul-betul map dia ye. Takut kang salah naik bas, ke mana-mana pulak nanti korang pergi hehe.

On the way ke rumah, banyak gak laa benda yang aku bule cuci mata. Sebab dia banyak lalu kat laut. Kalau korang nak tau, airport HKG sebenarnya kat pulau yang berlainan dengan rumah ene kat Wanchai. So untuk nak ke rumah ene kat Hong Kong Island, kami kena merentas 3 pulau yang berlainan ehehe.. best jugak. Sebab tu laa ene ajak aku naik bas. Nak bagi aku tengok-tengok luar katanya. Kalau naik tren, sumanya kat bawah tanah. Boring. Sempat jugak kami lalu kat Novotel. Novotel tu ene book dua hari untuk our honeymoon. Katanya tak rasa honeymoon kalau cuma duk rumah :p

Bas tu nak sampai rumah ene around 45 minutes. Yup, jauh jugak sebab Wan Chai ni memang betul-betul kat tengah kesibukan kota Hong Kong Island. Ehe.

Tempat Hubby Mencari Rezeki

Excited Tengok Tourism Malaysia Kat Hong Kong

Alaaa.. Tutup Pulak. Baru Nak Beli Souvenir

Haha Hongkie Sangat lah You!

Bas ni berhenti betul-betul kat depan opis ene iaitu di Malaysia Building. Aku excited gila tengok dia tulih Malaysia Building sebesar-besar alam. Rasa patriotik kejap ehe. Lalu aku pun saje laa ajak ene singgah sat nak amik gambar. Dia layankan aje eheee.

Kat dalam Malaysia building ni laa ada bermacam-macam company Malaysia. Ada Tourism Malaysia, ada Mardi, ada MIDA and opkos ler TM eheehehe.

On The Way To His House..

Jalan.. jalan.. dan jalan..

Semua Nak Tulis Cino

Lepas dah puas bergambar kat Malaysia Building tu, kami pun berjalan ler ke rumah ene. Sambil berjalan, sambil snap-snap. Dekat je. Just 5 minutes walking distance from his office. Selang satu jalan and satu blok from his office. Memang dia saje cari rumah dekat-dekat. Takyah nak naik tren gi opis. Haih.. cian hubbyku sorang-sorang di perantauan.

Tapi aku sangat suka area rumah dia. Sangat lah bandar dan sangat lah meriah. Bukak pintu depan dah ada bangunan tingi-tinggi. Kalau jalan malam-malam pun memang tak takut. Sentiasa penuh dengan orang kat kaki lima. The rows of shophouses are endless. Apa ko nak cari semuanya ada kat tepi rumah je dek non.

Pintu Pertama (Main Door)

Pintu Kedua (Lif ahahaha)

Pintu Ketiga (Front Door)

Pintu Keempat (House Door)

Ni Bukan Pintu Kelima ahahaha

Okay.. dah sampai akhirnya. Saje suruh ene jadi model depan rumah sendiri hikhik. Terserlah kehappyan muka dia dapat bawak bini dia balik rumah. Banyak sangat safety lock kat rumah dia ni. Kat bawah ada, kat atas ada, sampai aku kena tulis pin no semua pintu dia sebab asik lupa je. Sabar je laa. Okay dah. Sambung next post pulak.

8 comments:

  1. meriahnya diaa..seronok dpt g rmh hubby eh..hehehe :) muka hubby awk pun dh mcm org hong kong dah..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha memang pun.. muka dia memang cina abis. sepetttt!

      Delete
    2. Hehehehe aah.. muka dia memang muka chinese look abis. Sepet! :D

      Delete
  2. wah, best, tak sabar tunggu cite disneyland!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambatnyaaa reply hahaha.. cite disneyland dah kuar. enjoy sis! :D

      Delete
  3. byk sungguh door nye....
    pheeww~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambatnya reply ekekeke.. aah banyak betul pintunya haaha

      Delete
  4. Assalam zila,
    salam perkenalan..
    ooohooiiiii..sonok bebetui baca ceritera dalm blog ni.
    dari pagi tadi ni haaa..
    ni lek lunch sambung lagi...
    iols kena baca dari depan (2014) ke blakang he3...
    suke3
    papun jemput singgah & join blog sha juga yer :)
    kalo sempat la he3

    ReplyDelete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...