The Entourage

Tuesday, 7 August 2012

Solemnization Update: Door Gift (Tasbih!)

Yeayy! Barang-barang sudah sampai!

Untuk nikah, aku plan nak bagi buku doa-doa harian beserta dengan tasbih crystal buatan sendiri. Bule je beli yang dah siap. Tapi saje je aku rasa nak buat sendiri. Rasa macam lebih bermakna kalau buat sendiri untuk diberi pada guests. Plus, opkos laa lagi murah kan :D

Jom Sepahkan Rumah

Sebenarnya aku ni dah lebih kurang terover speeding jugak bab kawen-kawen ni. Sebab banyak jugak yang dah siap. Alhamdulillah to that. Nasib baik start awal, so sekarang ni dah bule relax sket sambil melayan perihal-perihal customer. Last week aku start buat tasbih ni. Ada laa dah dapat dalam 9-10 utas. Lembap kan ekeke..

Jum tengok barang-barang..

Yeayy.. Mari Start Buat!

Barang-barang ni semua aku beli kat kawan aku. Dia memang jual manik kristal yang bermacam-macam jenis. Dan murah pulak tu! Segala jenis dan saiz ada. You name it, you get it. Senang. Semua benda perkakasan dia jual. Sampai kat kita, tinggal nak assemble je. 

Donut Crystals 72pcs For RM5.50

Aku suka tasbih yang crystalnya cumel-cumel. So aku beli yang crystal donut standard size je. Alaa yang diorang suka buat gelang tuuu.. Hajat dihati nak cari peach. Tapi takde.. so amik caramel pun cantik jugakkan. Aku beli ni semua sekali 1728pcs sebab aku nak buat 50 utas tasbih. Memang saje beli semua sama kaler. Senang sket nak kira. Ehehe..

Teardrop Crystals 30pcs For RM9.50

Yang ni pulak crystal yang besar-besar sket untuk kepala tasbih. ene's idea. Dia yang pilih ni. Ehehe.. pandai jugak awak ye :) Yang ni aku beli 60pcs je sebab satu tasbih satu kepala je kan. Tapi memang jatuh cinta tengok crystals ni. Berkilau-kilau bila kena cahaya. Love it!

Deco 30pcs RM13

 Yang ni aku beli untuk dijadikan deco untuk tutup kepala tasbih yang berbentuk teardrop tadi tu. Ada tiga kaler. Gold, Silver and bronze. Aku pun tatau kenapa aku pilih silver. Jangan tanya.

Rambu-Ramba RM0.50 Each

 Aku tak tau apa nama dia. Letak rambu-ramba je bule tak akakakak. Yang pastinya semua orang tau laa kat mana exactly benda ni akan diletakkan. Benda alah ni aku beli cukup-cukup je 50pcs. Tak teringat pulak nak beli lebih. Kalau tak cukup ke, rosak ke.. pengsan aku. Silap di situ.

Tali tangsi RM2.50 per Gelung

 Beli kat hardware shop je. Takyah nak over sangat semua nak beli kat tempat sama.

The Output :DDD

 Tadaaaa! Ni yang sudah siap. Okay tak? Aku suka. Korang suka? Ekekeke.. Aku buat pun slow-slow je everytime lepas balik keja. Hanya sekadar menghabiskan masa sementara nak tunggu time tidur. Sambil-sambil tu tengok tv sekali. Ehehe. Kalau aku buat sehari seutas pun, bulan depan siap laa kan :p

Sape-sape berminat nak beli barang-barang buat tasbih ni, bule contact aku kat email gina1983@yahoo.com or call/sms/whatsap kat 0129198861 ye. Kalau korang nak tukar kristal ke mutiara pun bule. Mutiara lebih ekonomi. Echehh! :p

73 comments:

  1. cntik sgt...cik mah ade terpikir nk wat gak..cm xtau nk start dr mane..hehehe...gud luck ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke bila dha ada barang kat rumah, senang je nak startnya :D

      Delete
    2. tu la..tgok zila wat sennag je..nk kn try jg ni...

      Delete
    3. ekeke jum try! kalau nak beli, bagitau laa. bule kita kirim kat kawan kita nanti :)

      Delete
    4. Zila...nk tnyer...if cik mah nk saiz yg comel je ade x????saiz manik tu kecik je..nk wat tasbih yg saiz kecik je????agak2 bdget berapa ye..email cik mah le???rahmah2287@yahoo.com

      Delete
    5. okeh sudah reply! :DDD

      Delete
  2. Replies
    1. ekekeke.. memang menarik pun.. buatnya pun tak susah. main sambung2 je :D

      Delete
    2. hahahhaha...terbalik pasang deco besi tu, patut la pelik je mentuknya ;)

      Delete
    3. Hahahha tape2. nanti betulkan baik eh.. usaha tangga kejayaan! :D

      Delete
  3. bagusnya zila...huhuhu tak pnh terpikir tau nk buat tasbih ni sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kita pun terpikir nak buat sendiri bila tengok harga tasbih kat luar. huhu.. ada yang murah, tapi tak dapatl aa crystal kan. biasanya yang murah hanya manik biasa. kita nak crystal. cantik :)

      Delete
  4. nak special request color pink boleh?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha bule2. nak light pink, soft pink, hot pink, electric pink, sumaaa ada! :DDD

      Delete
  5. omai..cantiknye>,< good job!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. hehehe mari lah buat beramai2 :p

      Delete
  7. wah !~ cantik menarik berblink2 la tasbih ni.. suka2 ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe ada macam2 kaler taww :D

      Delete
  8. wah zila..
    mmg sesame la kite..
    owg pun ngah gigih wat tasbih..
    p owg pakai pearl nye manik..
    so besu debam2 la..
    goodluck dear..
    same2 ler memintal nampak gayenyer..hehe..
    t leh tukar2 tasbih ler..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa yeke?? ekekek.. nak tengokkkk! pearls pun cantik tau! :DD

      Delete
  9. nak try diy juga...tp smpt ke kalau majlis nov..baru nk start buat? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak.. sempat sangat! Tak susah pun buat ni. kalau concentrate sehari buat pun dah bule siap berpuluh2 dah. awak plan nak buat berapa utas?

      Delete
    2. a,a la anis..majlis kite same la nov..ni pun baru nak start buat..last week bru g cari manik..after diz kene rajin pergibelik manik..tapi sgt syok wat tasbih ni..hehe..

      Delete
  10. zila,comel giler kot!

    kalau kte nk order kat kwn zila jgk bulih x? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh kawan kita ni dah siap letak stok kat umah kita ni dah haa sebab ramai yang bertanya. nak kaler apa? :p

      Delete
  11. wahhhh...shuke2! rumah zila yg kat area bukit jalil tu kan?nnt lepas raya kita roger zila ea sbb lps raya baru turun kl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe a'a rumah kita kat bukit jalil :D oke2 apa2 nanti roger je laa k :D

      Delete
  12. salam,

    brg2 nk buat tasbih tu zila beli katne?...cantik..rasa nk buat gak...debok85@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  13. salam....zila..cmne nk order manik tu...leh x email kt kiter?tq
    kasdina_pai@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. salam zila...comeynye...mcm ne nk order crystal tu ye..leh cx email kt kiter?tq
    kasdina_pai@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. assalam, boleh email saya tak kat mana nak dapatkan barang-barang buat tasbih tu? honeydew_143@hotmail.com ... TQ :)

    ReplyDelete
  16. assalam, boleh email saya tak kat mana nak dapatkan barang-barang buat tasbih tu? honeydew_143@hotmail.com ... TQ :)

    ReplyDelete
  17. masih ade stok ker?? nak kaler purple & magenta ade tak??pls email jumaadial@gmail.com. tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi.. sorry lambat reply. busy pulak. ok, nanti check email ye :)

      Delete
    2. salam..nak tny ade lagi x stok kristal tu?emailkan detail princessdisney_nuwa@yahoo.com

      Delete
    3. Salam. Ada stok. Dah email to you :)

      Delete
  18. Hai zila.mne nk bli krystal2 ni? Pm bole?
    Aisneezy@gmail.com

    ReplyDelete
  19. salam, zila emailkan utk buat 33biji tasbih utk 100pcs. email: seri2169@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Riri,

      Done emailing to you. If u opt for pearls, it will be cheaper :)

      Delete
  20. Klu nk wat sndiri, berapa harga crystal dn brg2 yg lain tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh bagi email? saya send details :)

      Delete
  21. salam pn.zila, sy mmg plan nk buat tasbih ni sendiri, tp sy x jmpa lg rambu ramba tu. bleh x nk tau kt mane nk beli. klu melalui kwn pn.zila tu lg bgus. hrp dpt reply msg ni secepat mgkin ye...tq =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. oh bule2.. skang saya jadi stokis dia :) nak warna apa dan berapa ye rambu2nya? ni email saya gina1983@yahoo.com. kalau discuss kat email lagi senang :)

      Delete
  22. salam .. ingat nak wt sendiri laa tasbih nie utk wedding bln april nie .. cam ner nk tempah brg brg kt atas tu ye ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. salam.. bule email detail order kat email gina1983@yahoo.com :)

      Delete
  23. salam..nak tanya la ad link fb ke ape untuk saya rujuk manik2 kristal ni.lgi bagus kalau ade pearl sekali..boleh pm detail harga kat fb saya x? --> facebook.com/Dayang.Ecah (Ca Ezah)

    ReplyDelete
  24. salam..boley pm katne nk bli manik tasbih tu?

    bluefrozensky@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. salam..boley pm katne nk bli manik tasbih tu?

    bluefrozensky@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. zila: kat mane yer nk dapat manik byk2???

    ReplyDelete
  27. Klu sy nk bt tasbih yg same mcm dlm gmbr anggaran 300 berape kos die? Pls pm harga di fazlyn_90@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. salam zila..leh x u pm, brape budjet untuk buat 50 pcs tu untuk 99 bji per pcs kt email sy farryland87@yahoo.com..tenkiu ye..

    ReplyDelete
  29. salam, nak tnye la..brpa ye budget untuk 50 pcs tasbih n stp pcs tasbih tu da 99 bji..email sy ye.. farryland87@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Ass , Nak tanye at mnew nk bli tali tangsi ?

    ReplyDelete
  31. Ass , nk tnye at new nk beli tali tangsi nih ??

    ReplyDelete
  32. salam...zila mn sy boleh beli crystal2 tu?email kn sy ainabdulhalim1707@gmail.com

    ReplyDelete
  33. assalam.. mana nk dptkan barang buat tasbih tu? kwn awak ade jual online tak?
    http://sikontot-mizieyka.blogspot.com/.. bleh email saya tak? mizieyka@yahoo.com// tq..hehhheeh

    ReplyDelete
  34. salam.. mana ank beli brg2 buat tasbih ni ye? bleh email sy tk mizieyka@yahoo.com.. kawan awk tu ade jual online tak?

    ReplyDelete
  35. salam..cantiknyaaa tasbih awk... best tgk.. hehehe... leh tak email sya harga brg2 utk pearl utk 33 dan 99? tq ye.. email : zura.5342@gmail.com

    ReplyDelete
  36. salam... bestnyeee tgk tasbih awk... cantik sgt..! excited sya nk try buat jugak.. hehehe.. leh tak bg harga brg2 utk tasbih pearl 33 dan 99? tq ye.. email : zura.5342@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam wahhh menarikkk..boleh x emailkan sy tempat nak beli brg2 tasbih tu. tq chemyzaakma@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai che myza, bule tengok kat fb page iheartbeads ye :)

      Delete
  38. salam wahhhh menariknyaa..dah lama nak cari barang2 buat tasbih. boleh emailkan x kat mana nak dptkan brg2 ni. tq chemyzaakma@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. Salam.. wah menariklah.. tinggal pasang2 je.. mudah sgt.. hihi..

    jomlah follow kite.. >.<

    ReplyDelete
  40. As salam zila ..kt nne awk bli barang tu sume yer nk try buat
    munirahzulkifly21@gmail.com

    ReplyDelete
  41. As salam zila ..kt nne awk bli barang tu sume yer nk try buat
    munirahzulkifly21@gmail.com

    ReplyDelete
  42. As salam zila ..kt nne awk bli barang tu sume yer nk try buat
    munirahzulkifly21@gmail.com

    ReplyDelete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...