The Entourage

Thursday, 9 August 2012

Our Love Nest

Alhamdulillah.. we finally bought a home. HE finally bought a home. For us :)

Located in Setapak area. The place is called Taman Desa Gombak. It's quite an old house. But a spacious one. It's an end lot unit with the land area of 22 x 85sqft.

Our House :)

 One thing I love about the house is the front lawn has been fully covered with tiles. No rumput-rumput. Senang anak-anak aku nak main-main kat depan rumah. Buat BBQ pun senang :p

Agak-Agak 4 Bijik Kereta Bule Muat Tak?

 The front lawn agak spacious. Memanjang. Rumah ni memang panjang pun.. Seronok sangat!

The Main Hall

 The house retained its original shape by the previous owner. Cuma buat sikit-sikit je. Most parts of the house memang tak bersentuh. Yang kat dalam sliding door tu adalah dining room.

Area Belakang

 Lupa pulak nak amik gambar dapur. Dapur dia agak memanjang. With built-in kitchen cabinets and stuff.

Stairways To The Family Room

Family and TV Room. Not much space here. Dalam planning untuk besarkan..

The Master Bedroom With Balcony and Bathroom

Our bedroom :) Siap dengan bathroom with a bathtub! How cool is that? :p Siap ada balcony cumel di situ. ene cakap macam nak tutup terus untuk dijadikan bilik. Besar lagi bilik. Whatever makes you happy ene :)

The Second Bedroom With Individual Bathroom

Another thing I like about this house is there are a lot of bathrooms. Siap semua bilik ada individual baths. Dasyat :p Planningnya untuk buat another room kat belakang and all rooms will be connected to one bathroom. Jimat space, bilik pun besar! :D

The Third Bedroom With Individual Bathroom

 Overall, rumah ni ada tiga bilik and empat toilet. Plus, satu storage room kat belakang rumah.

The Family Room

Yup.. that's a sliding door to the family/tv room. Cool tak? Old school, kan? Zaman tu memang hyped habis laa ada sliding door gitu ke family/tv room :p

Awat Garang Benor Tuh?

Old Fashioned

 Most of the lamps and lightings kat dalam rumah ni semua jenis lampu kuning yang berdeko-deko gini. Sangat suka tuan rumah ini dengan lampu hiasan sebegini :)

The Stairways

The Main Hall

Menung Apa Tu?

Banyak lagi benda nak kena buat kat rumah ni before we can finally move in. Rumah lama la katakan. Tapi tu semua planning untuk 5 tahun lagi. Since ene kerja kat Hong Kong sekarang ni, plan untuk duduk di sini hanyalah dalam masa lima tahun lagi. Oh well.. kena duduk Hong Kong dulu nampaknya. Then baru bule merasa duduk rumah ini.. Sigh.

Overall, I love this house. Our house. ene was so worried I didn't like the house. How can't I? Dia beli rumah untuk aku. Untuk anak-anak aku. Takkan aku tak suka. Sangat-sangat syukur, sangat-sangat grateful.

One thing he said I will never forget, "Saya dah letak bumbung atas kepala awak," katanya. :')

Thank you bf :)

35 comments:

  1. wah.. best nya rumah besar...
    BS saya punya rumah xsiap2 lg... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe alhamdulillah.. rumah lama je pun diyana.. nak beli rumah baru, tak bape nak mampu :)

      Delete
    2. 2 lah... rumah skrg mahal sgt...
      berapa beli rumah tu??

      Delete
    3. Betul2.. mahal sangat rumah skang sampai tak mampu eden nak menengok rumah baru. rumah ni rm400k. ni pun below market price sebenarnya.. kalau kat area sini sebenarnya dah rm500-600k dah..

      Delete
    4. mmg b'baloi2... rumah tu besar....
      best3
      *nak rumah sendiri jugak~*

      Delete
    5. :D cepat2 mintak cik abang beli. simpan duit sket2 bule tolong dia :)

      Delete
    6. masih dm p'bikinan... tahun dpan baru siap kot~
      lepas kawen ni duk kuarters je dulu

      Delete
    7. wahhh bestnya rumah baru!!! nanti buat housewarming, invite kita taw! :D

      Delete
    8. insya-Allah (^_^)v

      Delete
  2. woho lagi 5 tahun harga rumah suruh naik.. bagus dia dah beli rumah siap2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe Alhamdulillah. takde laa susah serabut baru nak cari rumah bila balik mesia nanti :)

      Delete
  3. so sweet!!
    kte pon tak ksah rumah lama asalkan luas ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh kan kan.. rumah lama kalau dah buat baru, cantik laa jadinya.. yang penting luas. senang nak buat keramaian :)

      Delete
  4. beshnye..xmampu lg nk beli umah.. sad :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu takpe cik tqah.. pelan2 je.. kita2 yang baru nak start hidup ni memang laa sempit sket.. nanti simpan duit leklok, bule beli rumah k :)

      Delete
    2. Congrats on buying a new house, Mashallah! Mesti lawa after dah decorate and everything.. eiii exciting nya! :D

      Delete
    3. Thank you mawar.. hehe tuh laa.. decorate rumah tu adalah long term project. kena buat sket2. kalau buat sekali harung, habis laa duit gaji ekekek :)

      Delete
  5. besarnye rumah zila nnti!! congratz dapat rumah utk hadiah kawen..hehe.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekkee wahh mahalnya hadiah kawen sampai ratus2 ribu ekekek :P alhamdulillah.. tapi lagi 5 tahun baru dapat merasa dok sini :(

      Delete
  6. Bestnya Rumah besar. Ruang depan luas. Harap2 sayapun boleh beli rumah sendiri nanti. Insya-Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah imah.. buat slow2.. nanti dah cukup duit bule beli rumah k. takyah rushing2. adanya rezeki tu nanti :)

      Delete
  7. bestnya zila dpt umah dah...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. tapi lagi 5 tahun baru dapat merasa duduk laa pinky :(

      Delete
  8. zila..best nyer kamu..
    evrything goin so smooth dear..
    untung badan..me pun lom sempat pikir tuk bli uma...
    zila ikut ene pergi hongkong ye nnti....syiok nye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ana.. so far everything is going smoothly.. suma tinggal nak buat final payment je.. cumanya ene jauh.. haih..

      hmm.. plannya gitu laa.. ikut, tapi not exactly after kawen laa.. banyak benda yang nak kena settle sebelum pergi, especialy customer2 yang menunggu barang2 ni. haih..

      takpe ana, slow2 ye pikir.. nanti bule beli rumah juga :)

      Delete
  9. bestnya dah ada rumah untuk family...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. ada laa dinding dan bumbung tempat berteduh :)

      Delete
  10. Alhamdulilah.. seronoknya dah ada rumah sendiri.. hehe. bie ni baru habis blaja. terkedek2 nak mulakan hidup..

    pray for me ya zila.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah bie.. plan slow2 ye.. ada tu rezeki.. bie muda lagi. semoga semuanya berjalan lancar untuk bie. Amin :)

      Delete
  11. syoknya dah ada rumah...ayong 2014 la baru fikir nak beli rumah, tahun ni sampai tahun depan kumpul duit kahwin dulu....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe takpe ayong.. slow2 k.. kita pun kalau harap nak beli rumah memang takde duit laa.. nasib laa encik tunang dah beli. alhamdulillah. apa2 pun all the best k ayong! :)

      Delete
    2. Hehe...tq2...zila...bagi email blh? Nak tanya pasal doorgift tasbih tu...:-)

      Delete
    3. hai ayong.. ni email kita, gina1983@yahoo.com :D

      Delete
  12. alhamdulillah, awal2 dah beli umah.....rezeki ada why not?
    sis dulu 6 years kawin baru dpt umah tau....syukur alhamdulillah rezeki zila & ene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. doakan kami eh sis :)

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...