The Entourage

Thursday, 6 September 2012

Solemnization Update: HIV Test Appointment


Phew.. finally setelah berhempas pulas untuk mencari appointment HIV test, dapat jugak aku date yang diimpikan. Lebih kurang semua klinik kesihatan area KL, Gombak, Puchong, Seri Kembangan dan kawasan-kawasan berdekatan aku call. Semuanya mempunyai cikadak-cikadak yang berlainan lagi menyusahkan. Why didn't they standardize the system for god sake? Nak kawen pun susah. Patut laa banyak anak terbuang skang ni. Okey cukup, iLa.

Punca sebenar kenapa aku susah sangat nak buat appointment was because I needed to get an appointment on only one particular date. 1st October 2012. That only one date. The one and only. No other dates. Only this date. Date lain tamo.

Sebaaaaaabbbb?

ene kan takde kat sini. He's in Singapore now having his training before proceeding to Hong Kong for his new job. So, timing kami memang laa constraint teramat. Kena cari timing betul-betul baru buleh buat appointment. Not just for HIV test je. Untuk settle benda-benda kawen lain pun kena tunggu dia confirm bila tarikh dia balik.

He'll be ending his training on the 28th September. Then before dia proceed to Hong Kong dia akan balik kejap to settle some things and to re-pack before leaving for Hong Kong for good. Time ni jugak laa aku kena buat appointment untuk settlekan mana-mana yang tak settle lagi. Rasanya pre-wedding photoshoot pun kena buat that same weekend jugak. Kesiannya ene kena bergegas sana sini setiap kali balik cuti..

Setelah call banyak klinik, dapat lah aku buat appointment kat KK Seri Kembangan on 1st October. Alhamdulillah. Tu pun kena mintak tolong Syah yang tengah cuti kawen tu pergi buatkan appointment since dia tak keja. Sorry Syah kacau hanimung ko :p Pelik betul klinik-klinik kerajaan ni takleh nak drop appointment by call. What difference does it make oi? Sama je kot. Hishhhh.

Banyak jugak details yang aku nak tulis pasal KK yang aku call untuk panduan korang nak buat HIV test. Jangan tak tau, lain KK lain cikadaknya ye. Sebab tu laa sape-sape yang dok baca-baca B2B blog, semua cerita version lain-lain. Okey, aku listkan je ye. Senang sket korang nak baca. Ni yang aku call je laa. Yang aku tak call, tak tau.. Korang kena experience sendiri :D

Klinik Desa Gombak Utara (Bt. 8) : : 03-61889704 : :
Diorang takde buat. Diorang suruh aku call KK Gombak Setia. Fineee.

Klinik Kesihatan Gombak Setia : : 03-61860248 : :
Diorang dah takde buat. Mamat tu suruh aku buat kat swasta then datang endorse result tu dengan doctor diorang. Ni aku penah baca kat blog B2B hari tu.

Klinik Kesihatan AU2 : : 03-42579466 : :
Ada buat. Tapi kena tunggu sebulan baru siap. Huh?? Aku takde masa sebulan tu. Aku kena siap on the spot. Tapi aku buat je laa appointment since tempat ni je yang boleh drop appointment by call. Takpe, later bule cancel.

Klinik Kesihatan DBKL : : 03-92845166 : :
Diorang buat hari Rabu sahaja. Kenot. We need hari Isnin.

Klinik Kesihatan Putrajaya Presint 9E : : 03-88883057 : :
Diorang takde buat. Diorang suruh call Klinik Kesihatan Putrajaya Presint 11. Okeyyyy.

Klinik Kesihatan Putrajaya Presint 11 : : 03-88811732 : :
Diorang buat hari Jumaat saje. Kenot juga. Nak hari Isnin. Baik akak tu cakap dengan berbudi bahasa. Kurang sket stress :)

Klinik Kesihatan Setapak : : 03-41425429 : :
Sepoloh kali call pun tak berjawab sampai sudah. Give up.

Klinik Kesihatan Sentul : : 03-40427557 : :
Juga tak berjawab sampai sudah. Tido tak bangun-bangun agaknya.

Klinik Kesihatan Puchong : : 03-80611814 : :
Kena buat appointment kat klinik. Kenot by call. Ergh. Tapi dapat result on the spot. Good to know. Diorang jugak buat HIV Test tu all day. Bukan hanya half day macam kebanyakan klinik.

Klinik Kesihatan Seri Kembangan : : 03-89455929 : :
Buat appointment kat klinik jugak. Call-call tak layan. Dapat result on the spot juga. Yeay! Tenkiu Syah kerana berlari kejap ke sana tolong buatkan appointment untuk aku. Tima kaseh sangat-sangat. Okey, appointment fixed on 1st October 2012 at 2pm. Weehuuu!

Hee dah lama tak tulih entry panjang-panjang gini. Kepada yang baru nak buat appointment untuk HIV Test tu, harap-harap entry ni dapat membantu ye :D

32 comments:

  1. akhirnya~
    good luck... semoga semua nya lancar~

    ReplyDelete
    Replies
    1. akhirnyaaaaa phewwwwwww. penat sungguh!

      Delete
    2. terbaca entry diyana laa terus terpikir nak mintak tolong kawan kita bookkan. haish.. susah betul!

      Delete
    3. 2 laa... benda kita rasa senang settle, kadang2 boleh jd soooooo complicated...
      huhu

      Delete
    4. betul2. kita punya laa malas nak call dok tangguh2 ingatkan sekali call terus settle. rupanya nak buat appointment pun makan masa haih.

      Delete
  2. mcm2 hal kan.. kt kedah ritu mostly wat kul2..haishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laaa memang kat sini pun sama mostly kul 2 baru start. tapi yang kat puchong ni whole day laa pulak hehe

      Delete
  3. hopefully kat KK sg. besar ni tak byk songeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. ada je tempat yang senang buat. memang kena call sana sini laa kan. haih jenuh.

      Delete
  4. alhamdulilah.. akhirnya dapat jugak zila buat appoinment 1hb ni. tq jugak sebab sudi sharing info dengan semua kat sini..

    hope evrything goes well :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. aminnn. hehe tak sabar nak settlekan suma ni. pening nak pening2 lagi haaha

      Delete
  5. sgtt membantu utk i next year! ahhahahah tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeeeeee! alhamdulillah.. good luck tau! :D

      Delete
  6. see?? atlast kaT KK seri kembangan jugk.. hehehe.. cha ari tu kalau tak buat kat KK Ptjaya presint 9 sbb dkt dgn uma, tapi tarikh nye makk oii jauh btl.. then proceed ke KK Bangi.. senang! masa call putrajaya tu kakak nurse kerek.. malas nk layan, tak de mud..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tuh laa ada gak call presint 9 tapi dia kata dah takde buat. pelik! sebab ada gak kawan2 kita yang buat kat situ tau. haih. kat bangi result siap on the spot tak? ada tempat 2 bulan baru siap tau. haih.

      tuh laa kita pun pelik laa KK2 nih. nurse suma macam moody je nak buat keja. cuba laa layan orang elok2. haih..

      Delete
  7. amin..atleast dah setel book kan..
    owg nyer pun just setel..
    alhamdulillah..p tu prosedur tak same..stress ok...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. remeh betul kan benda ni.. so ana buat kat klinik biasa?

      Delete
  8. owh.. byk btol dugaan nye.. tak pe, semoga berjalan lancar segala urusan ya.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa banyak betul aralnya.. haih.. nasib dah settle semuanya. tengkiu awak. aminn :)

      Delete
  9. Hoi hoiii baru ingat nak call KK Setapak. Ok rijek hahaha :)
    Tapi betul la dorang memang banyak cekadak. Huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha rijek! pegi tempat lain je! mmg banyak cikadak pun. cuba laa kasi standardize suma tempat. kan senang. haih.

      Delete
  10. kebetulan sy pun tgh bermasalah dgn KK area KL ni.. tetiba pulak dpt tau diorg suruh kita g kat swasta..terkejut jgk bila kena g kt swasta..anyway,terima kasih byk2 zila sbb update se'detail2' ini..sy bru nk call semua KK yg bersesuaian..so dh bc sini tau la mana yg sesuai :)) tenkiu2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh laa dia.. pelik pulak kena gi swasta. ingatkan kita pun nak gi swasta. tapi takut pulak takleh siap on the spot.. hehehe glad this entry helps :)

      Delete
    2. saya suka entry ni sooooo much tau..sbb membantu byk sgt smpai sy dh dpt tarikh dh pun..haha

      Delete
    3. hehehhe alhamdulillah.. finally dah settle satu bab. :D

      Delete
  11. insyaAllah yg pahit akan manis akhirnya....=)

    ReplyDelete
  12. yeay alhamdulillah, dapat pun booking! memang la lain klinik lain cerita..ni prosedur pun da nak tukar, dari on the spot jadi sebulan..adoilaa..ngengade sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sangat2.. haih tuh laa.. apa laa yang nak susah2kan sket test 5-10minit tu.. nak kawen pun susah kan isk.

      Delete
  13. Saya hari tu pergi KK Bangi. Dia cakap datang je hari Selasa. Result on the spot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke.. hmm susah nak dapat yang reulst on the spot.. pelik laaa

      Delete
  14. arini sy call KK selayang penuh sampai 2mggu..dah la appointment xlh wat by call kne dtg klinik isi boring.

    call KK AU2..sgt rude owg die. tny sy dok mane.sy ckp Gombak..g lh KK Gombak setia ckp die???wat!!!!???eh ikut sy la nk pilih mane. sy call KK Gombak setia dowg xbuat. so kk Au2 hemtam owg suruh wat kt KK Gombak setia. dowg sepatutnyer tau mane yg buat mane yg xbuat. n jais dh senaraikan KK mane yg ada HIV test ,so sy ikut la..

    sombong gler staff KK AU2..die kne mrh ngn owg ln,die nk mrh kite plak.xde work ethic

    ReplyDelete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...