The Entourage

Saturday, 9 June 2012

Test Kitchen: Belgium Moist Choc Cake

Abang and Effa came over last night. Tidur sini semalam. Siap bawak chocolate. Tapi just yang macam ukuran 5x8 inci punya chocolate cake. Kesian aku tengok adik-adik aku macam tak cukup makan. haha.. Maklumlah, family aku ni memang great eater. Makan nak banyak aje. ekeke.. Sabar je laa.. Aku pun terpikir ler nak buat kek untuk diorang. Alang-alang abang dengan Effa ada nih kan. Ramai sket. Aku pun takde buat apa-apa sangat (padahal fabrichanbouquetrozettecenterpiecedecobilik,decotangga semua tak siap lagi!)

So, aku pun mula laa buat cake chocolate kegemaran ramai. Resipi ni memang dah berkurun lama dah ni. Dah selalu pun aku buat. Do far, yang paling best memang resipi ni laa. Sangat moist dan sangat cantik texture dia. Suka sangat. Aku buat resipi ni biasanya memang akan banyak adunan. Sebab family aku besar kan. Sekali buat sampai 3-4 adunan. Hamek. Hahaha.. Adik-adik lelaki aku ni memang hantu chocolate cake. Especially yang ada ganache.

Okay, tengok resipi dulu.

PLEYEL BELGIUM CHOCOLATE CAKE

170gms dark chocolate - kadang aku guna milk chocolate je
150gms butter - aku jarang pakai butter sebab mahal. aku pakai marjerin je. ala makan sendiri
150gms icing sugar
4 large eggs, separated - kuning dan putihnya
1 teaspoon vanilla essence

80gms self-raising flour - kadang-kadang aku pakai tepung gamdum je. tengok apa yang ada kat rumah. pastu campur sket serbuk penaik
65gms ground almonds - tak payah bakar. straight from the packet

1. Melt chocolate over boiling water. - remember, double boiling is all about wanting the steam, not the water. make sure mangkuk jangan kena air
2. Line base of a 29x11cm loaf pan with greased greaseproof paper.
3. Cream butter and icing sugar until light and fluffy. Beat in egg yolks, one at a time, beating well after each addition. - kadang-kadang malas punya pasal, aku masukkan je semua telur tu :p
4. Add melted chocolate and essence then beat until blended.
5. Stir in sifted flour and ground almonds.
6. Whisk the egg whites until light and just stiff. Fold into chocolate mixture and mix well.
7. Turn into prepared pan. Bake in preheated oven of 165C for 60 - 65 minutes.

Tips:
Bake 10 minutes dengan suhu 190C, then baru turunkan 165C. Bake sampai masak. Ni untuk melembapkan kek.


MOCHA TOPPING

1 tin susu pekat - tin yang standard tu..
50gm serbuk koko
25gm kopi segera - aku selalu guna nescafe
1 cawan gula aising
1/2cawan minyak jagung - guna butter/marjerin pun boleh
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
sedikit garam - ni paling penting. walaupun nampak sikit, tapi memang bule mengubah rasa. serius

Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan esen vanilla. Masak di atas api sederhana sehingga pekat. Masukkan garan dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. Angkat dan boleh terus disapu ke atas kek.

Okay, jum layan gambar pulak. Yang mana ada je laa ye..

The Ingredients

Sudah Siap Diadun!

Ready For The Oven

Sambil Tunggu Oven Panas, Masak Topping Dulu

Sambil Tunggu Topping Masak, Jengah Mak Boyot Ni Kejap

Baking.. Baking..

Siap! Merekah-Rekah Engkau!

Jemput Makan :)

Untuk Abang Bawak Balik

2 comments:

  1. tu dia...memang menggoda...


    sib baik blk keja ni nak singgap SR....nak beli carrot cake =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa.. sedapnyaaa secret recipe.. suka sangat brownies dia! yang ada walnut tu

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...