The Entourage

Thursday, 4 October 2012

Solemnization Update: Mock Dress For Nikah!

Mata dah kuyu ni..

Kepala dah melayang-layang..

Katil dah panggil-panggil..

Entry pendek je laa ye..

Last weekend berjalan-jalan dengan mama kat Jalan TAR. Banyak oke aku memborong. Semua kedai kain aku masuk. Missionnya adalah untuk cari kain baju pengapit, cari kain untuk family aku pakai time reception aku, cari kain untuk bilik pengantin, cari lace untuk veil/selendang/baju nikah dan juga cari kain untuk mock dress aku.

Jangan main-main, aku siap ada mock dress tu. Kata anak tailor. Ekeke..


Turquoise!

Kepada siapa yang taktau, mock dress ni adalah dress yang akan dibuat dulu sebelum buat dress nikah aku yang sebenar. Sebab dress nikah kan memerlukan perhatian yang detail. So, mock dress ni kira experiment laa. Yang mana ada yang nak kecikkan or tukar-tukar nanti, akan ditukar kat mock dress ni. Then only apply the exact measurement/pattern kat kain nikah aku yang sebenar. 

Biasanya mock dress akan guna kain-kain yang murah je. Hence the name. Sebab kalau beli kain mahal, rosak, membazir pulak. Tapi takde laa sampai murah yang takleh pakai. Aku saje cari kain yang murah tapi cantik so that at least aku bule pakai jugak lepas-lepas ni kan :p


Yang kain sulam-sulaman tu tak beli pun. Korek-korek kat kedai terjumpa. Banyak kain aku yang tak berjahit lagi kat kedai tu rupanya. Haih. Lepas kawen wajib belajar jahit, iLa. Note to self. Yang kain plain tu pulak beli kat Nagoya. Murah je RM6.80 semeter. Aku beli je 5 meter terus. Bertambah lagi kain kat kedai. Takpe, bukan rosak pun. Nanti bila nak pakai, dah ada. Tak gitu?

Rupa apa dress aku tu, later aku reveal ye. Sabarrr ;p


* Suddenly rindu dia :(

24 comments:

  1. love the colour.. cantik..

    ReplyDelete
  2. aritue pg jalan TAR tgk nagoya dh berpindah..puas cari tak jumpa..skrg nagoya kata mana ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a.. nagoya yang satu tu dah takde. tak sure laa pindah ke tutup. kita pergi yang lagi satu. nagoya ada dua tau kat jalan tar..

      Delete
  3. wah...nice la turqoise tu...sweet je...

    kitanya baju nikah lum anta tailor...kat kg ni susah nk cari tailor yg jahit baju2 lining:( ..risau pn ada. takut baju nikah x siap sampai masanya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe saje cari yg gelap sket dari kain sulam tu. ada 2 tone laa kiranya.
      hmm.. baik cari cepat2 awin. kalau tak dapat kat sana, try laa medan mara bila2 awin masuk kl

      Delete
  4. cantik color kain..harga pun ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe alhamdulillahh dapat yang murah :)

      Delete
  5. Hehehe betul la Zila. Mak Ziema kalau nak buat baju baru kain mahal mesti test kat kain murah dulu hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kan kan.. takut kain rosak. apa2 pun kita suka je. tak pasal2 dapat 2 dress kekekek :p

      Delete
  6. Bestnya ada mak pandai jahit!!... xsabar nk tgk baju nikah u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekek alhamdulillah.. bule save di situ :p

      Delete
  7. eh,sm kaler mcm wedding sy pulak..hehe..adik sy pun guna kain tu,cantik k :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke? hehehe.. sama laa kita

      Delete
  8. wah, murah2..cantik plak tu...siap ade mock dress..tp bagus, nnt baju sebenar xde la banyak sgt nk alter kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe betul2.. ni suma utk mengelakkan baju nikah tu jadik buruk keeke

      Delete
  9. OMG! tak pernah terfikir pasal mock dress ni.
    U just give me an idea la.. hihi..bagus ni..especially kalo kita nk try new fashion yg jarang dibuat. daripada risau2...baik buat trial gini dulu.

    Thanks dear for sharing. Alhamdulillah..lepas ni tak yah pening2 lg fikir pasal fashion dress nikah. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke ur welcome. ni laa caranya kalau nak buat design yang lain dari yang lain, tapi takut rosak kain, kita beli je kain urah dulu. then buat. lepas tu baru alter hehehe :)

      Delete
  10. cantik warna ni zila....eh eh...mcm dh dekat sngt kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu pinky.. a'a dah dekat sangat dah ni. ada lagi 2 bulan lebih je uhuhuhu serammmm

      Delete
  11. excitednya rasa nak tgk rupa baju nikah yg betul2 punya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe baju nikah bebetul kaler peach! :P dah siap nanti kita upload ye :)

      Delete
  12. amboi, siap mock dress tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekek alasan untuk dapat baju baruuuuuuu :p

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...