The Entourage

Tuesday, 9 October 2012

Solemnization Update: Lace for Nikah!

Lamanya tak update blog. Been busy. Super busy. Ni pun terkejar-kejar je ni. Kat opis, memang dah langsung tak sempat. Kat rumah, asik dok menjahit. Takpe, nak kawen punya pasal. Weee!

I'm getting married in less then 3 months weh. Tick tock.. tick tock..

Still trying to accept the fact.

Okay, let's talk about wedddingggggg :D

Went to Jalan TAR shopping for kain. Lotsa kain. Berplastik-plastik. Some of them were the material for my mock dress and kain untuk pengapit aku. Ehee. Gedik nak mock dress. :p

The other was the material for my real baju nikah. Weeeee! Time tunang hari tu kami dah berbalas-balas kain dah. Peachy! :D But it was kinda plain just to buat baju nikah out of that material. It was just chiffon and satin je. Tak vogue pulak aku nanti. Ehem!

So I was thinking about lace. Lacey lacey is the way to go! Aku laa kan. Orang lain tatau laa suka lace ke tak. The thing is, laces are so damn expensive! Yang cantik and quality laa kan. So, ada this one day.. while I was blogwalking at this really nice B2B blog, I stumbled upon her entry about laces at Jakel. Thanks wahai kamu kerana memberi idea. Why didn't I think of it before?

Dia cakap, dia cari cebisan-cebisan lace kat Jakel. Some are really nice. Cuma kena pandai cari dari timbunan-timbunan ittew. Dan murah juga walaupun dah tinggal sket-sket in which kadang-kadang bule dapat sampai 2 meter pun.. If you're planning to do a patch lace on your dress, memang dah cukup sangat laa. Or upper body all laced up pun cukup juga. Kena pandai curi kain.

So.. ini yang aku dapat.

1.9m Lace RM50 & 2m Demonte RM26

Murah, kan? I really can't wait to start my baju nikah's project! So excited! Lupa pulak nak cite, kain peach plain Demonte yang bawah tu bukan baju nikah aku tau. It's the material for my veil and selendang nikah! Kain tu memang biasa orang buat selendang/tudung/veil if they opted for something not so see-through as net and chiffon. Aku dah pakai net time tunang. So macam terasa nak pakai sopan-sopan sket pulak time nikah. Weee. Another DIY project to come (ada ke masa ni)!

Bunga-bungaan Yang Bakal di Cut-n-Paste

Veil and selendang nikah tu pun aku akan buat patch lace juga. Mulanya nak pinjam je veil Falsya. Cantik veil dia. Tapi tiba-tiba rasa macam nak buat sendiri. Gatai. Macam banyak sangat je masa. Babe, I tak jadi pinjam tau. Thanks anyway! :D

Sweet Tak? Aku Rasa Sweet :p

20 comments:

  1. sweet sgt ok....ritu g jakel, incik tunang berkenan juga dgn warna ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekeke.. yeke? bule laa masukkan kaler ni dalam list, kot2 nak tukar theme/ thanks cik awin :D

      Delete
  2. sgt sweet je color tu.. :)

    ReplyDelete
  3. Sweetttttttttttttt sgt2 zila !!
    Sue suke la...hehe
    Love peach very2 much :)

    gud luck on ur wedding project ya!~

    ReplyDelete
  4. dear...u rase kain ape yg sebenarnyer better for veil ea..last tym during eday..ana pakai organza berat tu..n now try nak pakai net..p pening lak nk pilih which net yg cantik..now u dah kenalkan kain DEMONTE lak...huhu..bole bg tips tak ea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe terpulang kat individu ana. macam kita, kita teringin nak buat veil kain tebal/tak see thru. saje nak try. ada 2-3 jenis jugak kain yang tak see-thru yang sesuai untuk buat veil. kalau ana nak guna net, lagi laa senang nak cari. ana gi jakel or gulatis or mana2 je, ana tanya orang kat sana, net mana sesuai untuk veil. cari net yang halus tau, bukan net keras. cantik nanti flow dia kalau guna net halus :)

      Delete
  5. sweet la warna peach, sweet sgt2 :) sy dh xboleh tgk lace,stress jd nya..haha..asyik rasa nak patch lace je. skrg ni kena tutup mata tgk lace. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laaa.. skang ni dah tak nak gi jakel dah. nanti terbeli ntah apa2 lagi ntah haha.. thanks saila sebab aritu cite pasal cebisan lace kat jakel. kita terus gi beli heehe

      Delete
  6. sweet colournya..:)
    rajin nye wat sindri..lau ida yg jait tak tau jadi per selendang tu..heee..salam kenal..singgah follow awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dhia.. hehe ntah laa tiba2 pulak bule tersuka jahit menjahit ni semenjak nak kawen. ekeke.. salam kenal :)

      Delete
  7. cantiknye color baju u!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks FY! Tak sabar nak siapkan nih hehe

      Delete
  8. wow!! peach kaler i loike!! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sharz! i loike it more! :DDD

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...