The Entourage

Sunday 27 May 2012

Food: Bread Pudding

Lepas balik dari kedai mama, aku dah tak larat nak menghadap kanzashi flowers aku tuh. Agak stressful gak membuatnya kalau nak compare dengan buat poodle flowers. poodle flowers macam lagi senang nak buat banding dengan kanzashi. Okay, baik pikir betul-betul nak buat hand bouquet apa. Jangan nanti buat separuh jalan, bazir masa je..

Tiba-tiba perut pulak lapar (padahal hari ni dok makan je laa kerjanya). Teringat ada adunan eggtart kat dalam fridge, balance time aku tunang hari tu tak habis lagi. Sebenarnya dari sehari ke sehari nak buat eggtart, sambung habiskan adunan tu. Tapi asik tak menyempat je. Lalu terus dapat satu idea.

BREAD PUDDING!

Roti pulak banyak aku tengok kat dalam fridge tuh. Kat rumah aku ni, bila roti itu dah dijumpai dalam fridge, maknanya tinggal lagi sehari dua je laa hayat roti tuh. Apa lagi, aku kerat-kerat roti tuh, sapu butter on each pieces, tuang adunan eggtart, bakar. Voilaa!

Dua Tray Kau!

Try jugak korek-korek kat dapur kot-kot ada kismis or chocolate chips or chocolate chunks. Ingat nak tabur macam bread pudding yang aku buat hari tu. Takde pulak.. haihh.. bread pudding kosong je laa jawabnya. Tapi orang-orang rumah aku tak kisah pun. Everybody loves bread pudding. Buat laa gaya apa pun. You can never go wrong with bread pudding. Tak gittew? :p

Lepas Abah & Irfan Balik, Semua Ni Hanya Tingal Tray Sahaja

Susun roti pun campak tebar je orang cakap. Asal all the breads could be soaked in the eggs dah good enough. Alaa.. nak makan sendiri je, bukan nak jual pung. Esok paginya ingat nak bawak sket pergi kerja untuk breakfast. Tak sempat.. turun-turun bawah, tinggal tray je. Ekekeke  Alhamdulillah :)

6 comments:

  1. suka bread puding....tapi tak tau nak buat....lps tu oven xde....hehhehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak.. senang sangat! awak bule refer recipe kat link saya tu. lagi satu, kalau takde oven, sebenarnya bule guna periuk jugak. tapi dia takkan jadik cakey macam tu laa. dia akan jadi puding roti kacau. hehe. kena kacau2 sebab nanti dia hangus kat bawah tu pulak. but rasa stil sama je. the best, kalau awak nak pakai periuk masak atas api, roti tu potong/koyak kecik2 lagi. baru cantik :)

      Delete
    2. oh...ya ker?? sbb sll tgk resipi mesti yg kena bakar....huhuhu...blh try ni...kita amik resipi awk ya...tq

      Delete
  2. me want me want!!!!!!..nnt masak kat umah bakal MIL okayh..
    kalu segan meh dtg weekend nie kite kerjakan dapur..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mcm best je idea ittew hahaha. tapi ini wiken kenot. sudah janji dgn adik i nak buat pavlova bersama2 ekekekeke

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...