The Entourage

Thursday, 31 May 2012

Engagement Review: Door Gift

When my brother got married last year, his door gift for the wedding was a mug filled with sweets and wrapped with some kind of a paper wrapper. And lepas habis wedding tu, as usual laa.. door gift confirm akan berlebih-lebih kan..

So, at first my idea was to use his mugs for my door gift and fill them with beautiful rainbow cuppies. Tapi bila tengok kat baking corner aku (yep.. i've my own baking corner. Cuma tak rajin je nak bake lately nih ekeke), i saw this whole lotta mini cups! Alaa.. the ones yang you use for Almond London tuuu.. The black mini cups tu.. Lalu idea aku mula laa macam-macam. So, I decided to make mini cuppies instead of standard size cuppies. Senang. Benda dah ada. Takyah beli souffle cup dah kan? Saving di situ :p

Tunang aku hari Sabtu, aku plan untuk buat menda-menda hari jumaat. So, hari Khamis tu aku pergi shopping barang. Best gila rumah aku dekat dengan kedai bahan kek. Heaven! Jalan kaki pun bule sampai. Tak banyak pun aku habis, less than hundred. Siap bule dapat bahan-bahan untuk buat eggtart lagi (yang ni Effa promised to help bake them for desserts. Love you, Effa!). Kalau order semua-semua benda ni, berapa laa jadiknya, kan..

My Love For Baking

 Recipe aku pilih untuk guna recipe rainbow cake as I really love the texture. Sangat laa moist. Only that I didn't add up all colours in one cup. Cup kecik sangat pun. Tak rajin aku nak letak semua kaler. Aku cuma pakai tiga kaler. Ikut theme aku. Pink, purple and cream. Artificial colour untuk pink memang dah ada kat rumah. Cuma aku beli kaler untuk purple je. Cream tu dah memang original kaler dia.

Mini Cuppies On Their Waayyy!

Overall aku buat ada laa around 500 pieces. Dalam 4 adunan kot. Aku letak 5 pieces in each mug. An laa yang tolong pack. Cayangg dia. Bila dah pack campur-campur tiga kaler camtu nampak sangat cantik. Too bad takde sorang pun yang teringat untuk snap gambar door gift aku :(

The Mugs

Ni laa mug-mug lebihan kahwen Abang yang aku pakai tu. Tu paper wrapper dia. Tapi aku tak nak pakai. So, aku tukar sket wrapper dia. At first, aku nak pakai paperbag. Tapi tak jumpa yang putih pulak. Mama tak suka brown. So, tukar laa pakai plastic. Aku jumpa plastic yang cantik kat Daiso. Nak tau harga baca kat sini.

Frost Bags @ Daiso

Bila laa isi semua mini cuppies kat dalam tu, kitorang seal and tampalkan smal rosebuds kat plastic tu. So cute! Aku beli kaler pink and purple. Baca kat sini. And tiba-tiba aku terjumpa another pack of rose buds kaler merah kat rumah tu. Siapa beli entah. So, aku mintak je An tampal 3 rosebuds kat each plastic as decoration. It looked so cute, I tell you!

Mini Rose Buds

Isk.. I really need to find extra door gift kalau ada kat rumah. Rasanya macam ada lagi yang lebih-lebih hari tu. Boleh amik gmabar. But of course without the mini cuppies laa kan.. :p Kalau jumpa nanti aku upload okey!

Lebihan Adunan Dibuat Cuppies Size Besar Untuk Masuk Dalam Mulut Sendiri

12 comments:

  1. Replies
    1. untuk makan sendiri2 je.. adik2 ramai. suma suka makan kek.. so kena la buat snediri ekekeke :P

      Delete
  2. wow, rajinnya buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. jimat sket.. sambil buat untuk doorgift, sambil untuk perut sendiri :P

      Delete
  3. Hi..!! Special Promotion Only for Bride2Be..Click Here http://lembayungsenjaphotography.com/blog/promotion-bride2be-b2b-blogger/

    ReplyDelete
  4. Hi..!! Special Promotion Only for Bride2Be..Click Here http://lembayungsenjaphotography.com/blog/promotion-bride2be-b2b-blogger/

    ReplyDelete
  5. salam zila..salam perkenalan..

    wahh...gigih awak baking yer..

    anyway..im newbie b2b,lets sharing2 the story of wedd preparation !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dear,

      Hehe.. bake sendiri murah lagi :p Thanks for visiting my blog ya. jum jum share cerita! :D

      Delete
    2. betul tu..diy are more pocket saver rite? huhu..

      ye ye..jum share story, bagus gak buat blog..macm2 bende bleh tahu,so pegalam b2b&ex2b tu bleh djdkan pnduan and bleh mintak pndangan,pendapat kan..

      nice to meet ur blog...heheh org belom jumpe..so greet for blog buley? hahah

      Delete
    3. yup yup.. lagipun, kalau diy, kita bule buat betul2 ikut apa yang kita nak ekeke..

      tuh laa.. i pun suka sangat blogwalk merata2 cari idea. paling suka kalau blogger tu share menda2 diy jugak :p

      bule saje :) insya allah, ada jodoh kita jumpa laa. nanti jemput laa wedding :P

      Delete
  6. huish..series mang giler rajin..syok ler kalau pdai membake2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai sangat laa ana.. just ikut recipe je.. insya Allah menjadi laa dia :P

      Delete

Jum cerita ceriti topik ini :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...